Harta

Tisztelt Lakosság!

 A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Osztály részéről törvényességi felhívás érkezett Harta Nagyközség Képviselő-testületének a közterületek elnevezésével kapcsolatos kötelezettség mulasztása miatt. Hartán a Hámán Kató utca, Rajk László utca, valamint a Zalka Máté utca nevének megváltoztatására nem került sor.

Harta Nagyközség Képviselő-testülete döntése alapján 2020. szeptember 30. napjától megváltoztatja a három utca nevét, előtte lakossági felmérést készít, hogy a lakosság részéről milyen igények és javaslatok vannak az utcák elnevezésére.

Ez a lakosság részére költséggel nem fog járni, mivel a járási hivatal hivatalból kiállítja és megküldi az új lakcímről szóló hatósági igazolványt minden érintett részére.

A Képviselő-testület az alábbi neveket javasolja:

  • Rétfalvi Teofil utca
  • Volenik János utca
  • Hauer Béla utca
  • Wágner Pál utca
  • Duna utca

További javaslatok:

  • Tetétleni utca
  • Bojári utca
  • Miklai utca
  • Vejtei utca

Rövid ismertető a személyekről:

Rétfalvi Teofil: (1919-2006) Sopronban született, diplomája megszerzése után a hartai evangélikus iskolában kezdte meg pályáját, majd az államosítás után a hartai általános iskolában tanított. A Pécsi Tanárképző Főiskolán némettanári oklevelet szerzett. A tanítás mellett nyelvi és színjátszó szakköröket vezetett, meghatározó alakja lett a hartai kulturális életnek. Élete végéig gyűjtötte a hartai szokásokat, kutatta Harta történeti és néprajzi emlékeit. Megalapította az ország első német nemzetiségi tájházát, amelynek törzsanyagát gyűjtőmunkássága alapozta meg. Közéleti tevékenysége a magyarországi németségre is kiterjedt, amely kimagasló munkáért 1997-ben megkapta az adható legmagasabb német nemzetiségi elismerést, az „Ehrennadel in Gold für das Ungarndeutschtum” kitüntetést.

Volenik János: Hartai malomtulajdonos és gabonakereskedő, a település neki köszönheti az elektromos áram bevezetését.

Hauer Béla: Hauer Béla hartai földbirtokos 1847 február 27.-én született Budapesten s a Keszthelyi Gazdasági Akadémia sikeres elvégzése után egy ideig uradalmi intéző működött, majd pedig saját hartai gazdaságát vezette. A Magyar Madártani Intézetnek 1898 óta levelező tagja volt: Melegszívű madárvédő és élesszemű megfigyelő volt.

Wágner Pál: Wágner Pál földbirtokos a halálakor végrendeletében a Kishartai földbirtokát és annak felszerelését a magyar Államra hagyományozta, hogy azon az Igazságügyi
Minisztérium intézetet létesítsen az elitéltek földműves munkával történő foglalkoztatására. Az adományozó személyesen megtapasztalta a külvilágtól való elzártságot, annak minden negatív hatásával együtt, és a tétlenséget, ezért tette meg a végrendeletében a felajánlását.

 

Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy véleményüket és esetleges javaslataikat küldjék meg Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, vagy Hartai Közös Önkormányzati Hivatal részére (6326 Harta, Templom utca 68.

Dollenstein László

polgármester