Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány

1999-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Harta Nagyközség Önkormányzata és Dunatetétlen Község Önkormányzata alapította.

A Közalapítvány célja:

- Hazánk természeti, táji és kulturális értékeinek megőrzése és bemutatása;

- A biológiai sokféleség megőrzése és hazánk természeti képe szempontjából fontos és természeti   értékekben gazdag, veszélyeztetett területek megvásárlása és fenntartása;

- Egyes veszélyeztetett madár- és növényfajok gyakorlati védelme;

- A természetkímélő gazdálkodási módok kidolgozásának és előterjesztésének ösztönzése,  megvalósítása;

- A természetkímélő turizmus támogatása;

- A fentieket elősegítő környezeti nevelés, oktatás, ismeretterjesztés.

dunataj1   dunataj2    

                Hauer Béla természetismereti vetélkedő Dunatetétlenen                             Színházi előadás a Múzeumok éjszakáján Hartán

 

                                                   dunataj3

                                                                                                      Solt-Harta biciklitúra

 

Székhely: 6326 Harta, Templom utca 68.                    Levelezési cím: 6326 Harta, József Attila u. 22.

Telefonszám: 36 30 3629 255        E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.             weboldal: http://dunataj.org/

Adószám: 18357840-2-03                      Számlaszám: Fókusz Takarékszövetkezet 51500003-10003592

 

 

Duna Kör hartai csoportja

"Minden szabadon folyjék, távol legyen a dolgoktól az erőszak"


1984-ben alakult meg az Országos Duna Kör és akkor szerveződött a helyi csoport kb. 130-150 fővel. Sajnos ma márcsak 35 főt számlál a csoport, de ettől eltekintve igazán lelkesek. Rendszeres természetvédelmi folyófigyelést és vízparttisztítást végeznek a helyi Dunaparton. 2010. január 1-től minden Hartán született gyermeknek fát ültetnek. Már 156 fát ültettek el a faluban. 2013-ban létrehozták "Legyen tiszta Harta Húsvétra" szemétszedési akciójukat, amire minnél több helyi lakost várnak szeretettel.
Összejöveteleiket péntek esténként tartják, a sportpályán lévő székházukba.

 

Harta Sport Egyesület

Adószám: 18352577-1-03
BKkm.-i Bíróság: Pk.60.075/2007/8
 
 

A Harta Sport Egyesület ebben a formájában 1997. óta működik.

Szervezeti változás 2007-ben volt, törvényi kötelezettségek miatt. A labdarúgás mellett 2011-óta  judo szakosztály is működik az Egyesületen belül.

 
Az Egyesület célja:
 
-Harta Nagyközség sportélete színvonalának emelése,
- csapatok fenntartása,
-a helyi labdarúgó-, judo és tömegsport támogatása
-pálya üzemeltetése

-reklámtevékenység végzése az Egyesület fenntartására és üzemeltetésére.

 

A célok megvalósítása érdekében sporttevékenységeket szervez és a sporttevékenység feltételeit biztosítja.

Taglétszámunk folyamatosan bővül, jelenleg az igazolt játékosokkal együtt 67 fő.

 
 

A labdarúgó csapatok a megyei I. osztály bajnokságában szerepelnek, a judo szakosztály a Dél-alföldi Regionális Judo Szövetség keretein belül működik.

 

Az Egyesület sikeresen részt vesz pályázatokon, amelyek segítségével pótolhattuk a felszereléseket, berendezéseket.

 

A helyi civil szervezetekkel való szoros együttműködésünket továbbra is folytatni kívánjuk, közös rendezvények létrehozásával, szervezésével.

 
 
HSE. Elnöksége
 
Letölthető fájlok
 
 
 
 
 
 
 

 

Hartai Önkéntes Tűzoltóegyesület

A Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület az egyetlen olyan társadalmi szervezet községünkben, amely az 1900-ban történt megalakulása óta folyamatosan működik és ellátja a tűzvédelemmel és megelőzéssel kapcsolatos feladatait.

Az egyesület régen és ma is szoros együttműködésben állt és áll a helyhatósággal, annak tűzvédelmi feladatait átvállalva végzi önkéntes munkáját. 


 

tuzolto 0


Mint társadalmi szervezet egyesületünk önmaga számára a következő feladatok teljesítését határozta meg:


- tevékenyen részt vesz a működési terület társadalmi életében,
- szervezi és biztosítja tagjai számára a tűzoltási és kárelhárítási feladatok ellátását, állandó készenlét tartása nélkül,
- tagjait oktatáson, továbbképzésen, tűzoltási gyakorlaton valamint tűzoltó versenyeken keresztül alkalmassá teszi az egyesületi feladatok ellátására,
- gondoskodik a rendelkezésre bocsátott tűzvédelmi felszerelések őrzéséről, karbantartásáról, javításáról és rendeltetésszerű használatáról,
- képviseli tagjai érdekeit, elősegíti az önkéntes tűzoltók részére jogszabályban megállapított jogosultságok biztosítását és érvényesítését.

tuzolto 1

Az egyesület tagja a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetségnek, mint társadalmi szervezet a kalocsai ügyészség és a megyei cégbíróság felügyelete alá tartozik.

Az egyesület napjainkban is aktív, tagjainak száma 25 fő. Az egyesület szakmai tevékenységét az egyesület tagjaiból álló 16 fő végzi.


Egyesületünk kezelésében lévő vagyon a Nagyközségi önkormányzat tulajdona. Technikai felszerelésünknek döntő hányada a célnak megfelelő, jó karban levő.

Minden évben, több alkalommal is szükségessé válik a tüzek oltásában való aktív részvétel, részben a tényleges oltás, részben a kiérkező hivatásos tűzoltók munkáját megkönnyítő előkészületi feladatok elvégzésével.
Az éves vonulások számát gyarapítja a kárelhárításban, kármentésben való aktív részvételünk. A helyi gazdasági szervekkel és lakossággal való kapcsolatunk egyik legfontosabb tényezője a vízkár elhárításban való közreműködésünk.


E mellett, természetesen mindenki számára is biztosított a tűzoltók gyors és szakszerű beavatkozása.

Évek óta legnagyobb támogatónk az Önkormányzat, amely a működési költségeink jelentős részét fedezi. Az általuk nyújtott támogatáson felül kihasználunk minden olyan lehetőséget, amellyel bővíthetjük eszközeinket, szebbé tehetjük környezetünket, szertárunkat (pályázatok, SZJA 1%, rendezvényekből származó bevétel).
Harta Nagyközség német testvérvárosi kapcsolata (Lossburg, Hammerbrücke) révén 2 db MERCEDES típusú gépjárműfecskendővel, technikai eszközökkel és berendezésekkel bővült az eszközállományunk. Szerencsére mind a két településsel nagyon közvetlen és baráti a kapcsolat. Itt értem azt például, hogy minden páros évben meghívást kapunk a falunapra, ahol az egyesületünk részére standot biztosítanak és ott hazai ízekkel kedveskedünk megjelent vendégeknek.

Éves programok:
- Tűzoltó versenyeken való aktív részvétel.
- A versenyeken hozzátartozóinkkal egész napos programot szervezünk.
- Családtagjainkkal részt veszünk az Egyesületek Napja községi rendezvényen.
- Minden évben Mikulás Napot tartunk, ahol ajándékcsomaggal kedveskedtünk az egyesület tagjainak gyerekeinek.
- A korábbi évekhez hasonlóan több rendezvényen veszünk részt, ahol az egyesületünk külön standján árulta a különböző specialitásait.
- Ráday gyereknapon, az iskola udvarán jelentünk meg a gépjárműfecskendővel, ahol a gyerekek megtekinthették a technikai felszereléseket, berendezéseket, valamint az idei évben habpartyt szerveztünk az iskola vezetőivel közösen.


Harta-Lossburg-Hammerbrücke tűzoltó bajtársak


 

tuzolto 2

Külkapcsolatainkat és a helyi civil szervezetekkel az együttműködésünket tovább kívánjuk erősíteni.

Vejtei András tű. parancsnok
Tel:         06-70 / 387-2726
e-mail:   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adószámunk: 18360835-1-03


Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület

 A Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület Német Nemzetiségi Táncegyüttese 1963-ban alakult, s azóta folyamatosan éri el sikereit.

Az együttes 1987 óta működik egyesületi formában: Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület néven.
 

Célunk: a hartai hagyományok ápolása, a német nemzetiségi gyermek és felnőtt táncegyüttesek működtetése, népi és gyermekjátékok összegyűjtése, felelevenítése, terjesztése, a német tájnyelv megőrzése.
Egyesületünk sajátossága, hogy a hagyományőrzés minden generációnál megjelenik. Van felnőtt és gyermek tánccsoportunk. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy hagyományokhoz hű színvonalas előadásaink legyenek. Nagy siker övezi tánccsoportunk fellépéseit a helyi rendezvényeken, de szívesen tettünk és teszünk eleget a hazai felkéréseknek. Felnőtt táncegyüttesünk már többször vendégszerepelt Németországban.
Felnőtt táncegyüttesünk Arany minősítésű, Kiváló együttes. Gyerek csoportunk Ezüst minősítésű.

Büszkén mondhatjuk el, hogy eredeti népviseleti ruháinkat, dalainkat, tánchagyományainkat megőriztük és célunk, hogy eredet hűen adjuk tovább az ifjúságnak.
Az elmúlt esztendők sikerei, a csoport színvonalas tevékenysége jelentős tényezője községünk kulturális életének.

Elérhetőség:

e-mail:     Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon:   +36-30-279-3944
Honlap:   www.hartatanc.hu

Adószámunk: 19039028-1-03

Egyesület elnöke: IVÁN ANDREA

tanzgruppe


Sporthorgász Egyesület Harta

Megközelítés:

 A település Bács-Kiskun megyében, Solt és Kalocsa között, közvetlen az 51-es út mellett helyezkedik el. A községen keleti irányban áthaladva benzinkút majd a Nagykékes táblákat követve mint egy 6 km aszfaltozott út után érkezünk meg a Kékesi-tóhoz. horgasz
Területe 14 ha átlag víz mélysége mintegy 3-3,5 méter. A tó aránylag jó minőségű, földúton teljesen körbejárható.
 

Keleti oldalán nádasokkal tagolt lankásabb rész található, amely kiválóan alkalmas a fenekező horgászatra. A több napra érkezett vendéghorgászok, verhetnek sátrat (helyszínen) , bográcsolhatnak, ezért különdíjat fizetniük nem kell , de távozáskor rendet és tisztaságot kell hagyniuk maguk után. Dél-délnyugati részét stégekkel szabdalt egybefüggő nádfal szegélyezi. A hirtelen mélyülő vízben nem ritka a 3-4 m vízmélység közvetlen a stég előtt.

 horgasz 1

Halállomány:
A tóban évente 80-120 g hal kerül, amelynek túlnyomó része ponty. A tóban szépszámmal található amur, csuka, süllő, kárász, de nem ritka a 2-2,5 kg-os keszeg sem, valamint megtalálható a szürkeharcsa is, amely mindenféle méret- és darabkorlátozás nélkül fogható és elvihető.


Horgászrend és szabályok:


  • Horgászás 0-24-óráig.
  • Szemetes helyen horgászni tilos.
  • A fogási naplóba nemeshal fogásakor az órát és percet is be kell írni.
  • A tóból 5 kg-nál nagyobb pontyot elvinni tilos.


Méret és darabkorlátozások:
Érvényes területi engedéllyel vagy napijeggyel naponta 5 darab nemeshal fogható. Ebből ponty és amúr 2-2 darab lehet. Egyéb halból 3 kg tartható meg.

Pikkelyes ponty 35 cm
Tükörponty 30 cm
Amúr 50 cm
Többi halfaj az országos horgászrend szerint a tilalmi idők betartásával foghatók. Harcsára mindenféle méret és darabkorlátozás feloldva.

Napijegy váltható:

  • Gocsi Pizzéria  Harta, Kossuth Lajos utca 68. 10.00-24.00-ig
  • Kokó CBA         Harta, Kékesi út 86. hétfőtől szombatig 05.00-24.00-ig, vasárnap 07.00-11.00-ig

Információ:  Róth Zoltán HE elnök   +36-70/366-94-75


Hartai Méhészegyesület

A Hartai méhészegyesület 1998-ban 13 alapító tag hozta létre Énisz Henrik vezetésével, amelynek jelenlegi elnöke 2008-tól Idó Gábor. Ma már a közösség 50 tagot számlál, melyből 30 hartai lakos. A fennmaradó 20 tag Soltról Dunavecséről és Apostagról érkezik.
Az egyesület tagjainak birtokában közel 3200 méhcsalád van, ebből 500 „guruló méhesházban”, azaz konténerben található.
A tíz éve alakult egyesület létrehozását az akkori nemzeti, majd később az Európai Uniós támogatásokhoz való hozzájutás kényszerítette ki.
Az egyesületi közösségen belül lehetőség nyílik a méhészek tudásának gyarapítására a holtszezonnak számító téli időszakban, magas színvonalú szakmai előadások szervezésével, ahol országosan elismert méhész szakemberek adják át tudásukat. Az egyesület megtalálható a faluban tartott rendezvényeken, ahol cél a méhek és a méz népszerűsítése, megismertetése az érdeklődőkkel, kóstoltatás és mézes palacsinta formájában; valamint felhívni a figyelmet a méhek nélkülözhetetlen szerepére a növényvilágban.

Az egyesület elérhetősége:

Idó Gábor
Harta Dózsa György u. 42.

Telefon: +36-70 / 457-4581
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Rolling Fourteen Motoros Egyesület

Tel: 70/ 382-64-49

Hétszínvirág Alapítvány

hétszínvirág A Hétszín virág - Harta Közhasznú Alapítvány 2001-ben jött létre azon gondolattól vezérelve, hogy támogassa a helyben működő, német nemzetiségi óvodát.

Cím: Harta, Bajcsy-Zs. u. 3.

Hétszín játszóház 2011      hétszínvirág bolxgónk a föld rajzpályázat 2014

                                              Húsvéti játszóház 2011                                                                 "Bolygónk a Föld" rajzpályázat 2014  

 

   Hétszín adventi készülődés 2016

            Készülődés az adventi vásárra 2016

 

Ráday Pál Oktatási-nevelési Alapítvány

Az alapítvány 1996-ban alakult azzal a céllal, hogy a hartai gyerekek számára általános iskolai tanulmányaik során minél sokoldalúbb segítséget nyújtson.

Bővebben: http://www.radayiskola.hu/index.php/alapitvany1

Adószáma: 18349489-1-03

Hartai Zenekultúráért Alapítvány

A szervezet neve Hartai Zenekultúráért Alapítvány
Jogállás közhasznú
Tevékenységi kör Elõadómûvészet
Irányítószám 6326
Város Harta
Cím Templom u. 68.
Adószám  18353262-1-03
Bankszámlaszám  51500003-10003200
Telefonszám 78407-444
Email Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Nyilvántartási szám: 982 / 1999
Alapítási éve 1997
Célok A névben foglalt tevékenységek személyi, tárgyi és működési feltételeinek javítása minden lehetséges és jogszerű alapítványi eszközzel. A Hartai Zeneiskola működési feltételeinek javítása, a hartai fúvószenei hagyományok ápolása.