Kozepuletek-6.jpg

Tisztelt Lakosság!

1.

Ismételten problémaként jelentkezik a település területén illegálisan lerakott lakossági kommunális, építési-, illetve zöld hulladék megjelenése. (Rét utca mögötti önkormányzati területeken, az Arany J. utcai gödörben, település szélén stb.)

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXV. törvény értelmében tilos a hulladékot elhagyni – a gyűjtés, begyűjtés, tárolás, lerakás szabályaitól eltérő módon – felhalmozni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni, kezelni. A törvény előírja, hogy a hulladéktól csak kijelölt vagy arra fenntartott helyen, a környezet veszélyeztetését kizáró módon lehet megválni.

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a hulladék elhelyezését a továbbiakban a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) üzemeltetése alá tartozó hulladéklerakókba történő elhelyezéssel, illetőleg házi komposztálással szíveskedjenek megoldani.

A DTkH Nonprofit Kft-nél továbbra is lehetőség van konténer igénylésére a www.dtkh.hu/kontener-rendeles   weboldalon.

A kertgondozás során levágott füvet és egyéb lágyszárú növényeket, illetve a lehullott falevelet a DTkH Nonprofit Kft. által térítésmentesen rendelkezésre bocsátott zöld színű lebomló műanyag zsákban, illetve az ágnyesedéket max. 70 cm hosszú kötegekben összekötve (alkalmanként maximum 0,5 m3 mennyiségben), a zöld zsák mellé kihelyezve szállítja el a Társaság havonta mellékelt szállítási rend alapján. Pótzsákot a Szivárvány üzletben (6326 Harta, Templom u. 99.) lehet vásárolni.

Az elektronikai hulladék lerakására továbbra is lehetőség van az Hivatal melletti udvaron. Kérjük az udvarra csak hiánytalan állapotú eszközöket helyezzenek el.

Kérünk mindenkit, hogy az ingatlanukat érintő megfelelő hulladékkezelésről, hulladék elszállíttatásról gondoskodjon! Az ingatlanon ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett vagy elhagyott hulladék elszállításának és kezelésének kötelezettsége a hulladék tulajdonosát vagy korábbi birtokosát terheli. A környezetvédelmi hatóság a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott hulladék elszállítására és kezelésére kötelezi azt a személyt, aki e kötelezettségének önként nem tesz eleget.

2.

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy az elmúlt hetekben Harta Nagyközség Önkormányzata a település több részén faültetésbe kezdett. Kérjük a lakosságot, hogy a fákra vigyázzanak, a fákat támasztó karókat ne húzzák ki!

3.

További problémaként jelentkezett a településen az ingatlanok előtti vízelvezető árkok feltöltése, kapubejárók kiszélesítése.

A fentiekkel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást nyújtjuk:

Az ingatlan tulajdonos a tulajdonában lévő ingatlan körüli területen található padkán és árkon végzett munkálatokat, járműbehajtó-, átereszépítés és átalakítás, fa- és cserjeültetést annak megkezdése előtt a Hivatallal egyeztetnie szükséges. Fontos megjegyezni, hogy a fa- és cserjeültetés esetében a lakosok vegyék figyelembe az érintett közművek nyomvonalait. A közművezetékek alá (villanyvezeték, internetkábel) vagy fölé (gáz-, víz-, szennyvízvezeték stb.) ne ültessenek növényzetet!

Az útárkok felett kialakított kapubejárók minimum 30 cm átmérőjű áteresszel építendők, a kapubejárók szélessége nem lehet több a telek homlokvonalán létesített kapu szélessége plusz 2 m-nél. A kapubejárók burkolatát úgy kell kialakítani, hogy arról a csapadékvíz az útpályájára ne folyjék ki.

Olyan kapubejáró építése esetén, mely állami utat érint az illetékes közút kezelőjétől kell az engedélyt megkérni (Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóság)

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 39. §-a alapján a kapubejárók létesítéséhez az önkormányzat előzetes engedélye szükséges. Az engedély iránti kérelemhez csatolni szükséges a kapubejáró helyszínrajzát is.

4.

Általános problémaként jelentkezik az egész ország területén a szabálytalanul parkoló, valamint a közlekedést akadályozó gépjárművek. Településünkön is egyre sűrűbben előfordul, hogy a lakosság a közlekedést akadályozó módon parkol. Kérjük a lakosságot, hogy a parkolásra a kijelölt parkolókat, kocsibejárókat, udvarokat használják, valamint a menetiránnyal szembe ne parkoljanak.   

Kérjük a fentiek szíves tudomásul vételét!

                                                Marosiné dr. Panyiczky Boglárka

                                                                           jegyző