Német Nemzetiségi Tájház

 

Helytörténeti gyűjteménye a híres hartai festett bútorokat és az európai német nyelvterületen is egyedinek számító népviseletet mutatja be. A festett-virágos bútorokat a betelepült német asztalosok készítették. A hartaiként ismert bútorstílus már az új hazában alakult ki a XIX. század elején. Gazdag helytörténeti anyagát a Rétfalvi Teofil tanár által 1953-ban  létrehozott iskolai gyűjtemény alapozta meg, amely 1967-ben került a község kezelésébe. A gyűjtemény bemutatására szolgáló tornácos népi lakóház a XIX-XX. század fordulóján épült. Hosszanti elrendezése hagyományos. Egyvonalban kialakított belső ajtói szinte egy belső folyosót képeznek, áttekintést biztosítva az épület minden helyiségén. Szabadkéményes konyhája eredeti állapotában látható. Láthatjuk a hartai népviselet relikviáit, a különböző korosztályok szokásos öltözeteit, valamint az asszonyok által készített és viselt piros, kék és fekete színű fejdíszeket (haupokat) és egyedi menyasszonyi és koszorúslány főkötőket.

A hartai festett bútorok sajátos darabjai a lovas formákkal díszített ágyvégek. Az ágyak első és hátsó lapja magas, a lapok szélén egymásnak háttal álló lófejek vannak faragva. A kevésbé módos megrendelőnek lófej helyett egy kis fanyúlvány készült.

Tárgyak és írásos dokumentumok elevenítik fel a népélet emlékeit. A fészerben a XX. század eleji földművelés gépi eszközeivel ismerkedhetünk.

 

Turista érem Harta, Német Nemzetiségi Tájház, a Tájházban kapható 600Ft/db áron.

IMG 20181003 150947

 

 

Tárlatvezetés: Grőb Gyuláné  +36-30/849-6326

Fotók az elhelyezett tárgyakról